Alueellistaminen

Alueellistaminen on termi, jota käytetään valtionhallinnon yksiköiden ja toimintojen uudelleensijoittelusta pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Valtioneuvosto on linjannut strategiassaan[1] vuonna 2001 toiminnan perusteluksi sen, että valtion oman työvoiman saannin turvaaminen pääkaupunkiseudulla johtaa kiristyvään kilpailuun yksityisten toimialojen kanssa, koska vuodesta 2003 alkaen työmarkkinoille tulevat ikäluokat ovat ensimmäistä kertaa pienempiä kuin eläkeiän saavuttavat. Tämä ongelma ratkaistaan valtion toimintojen ja yksiköiden alueellisella uudelleen sijoittamisella, koska muussa tapauksessa tilanne johtaisi kasvaviin palkkakustannuspaineisiin ja vaikeuksiin saada valtiolle ammattitaitoista henkilökuntaa.

Strategian mukaan valtionhallinnon toimintoja alueellistetaan toimintojen uudelleen organisoinnin, laajentamisen tai supistamisen yhteydessä, sijoitettaessa olemassa olevia toimintoja pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, sekä alue- ja paikallishallinnon organisaatiota muutettaessa. Toimintojen alueellisella sijoittamisella tuetaan aluekehityksen tavoitteita ja niiden pohjalta tehtyjä hallituksen päätöksiä. Valtioneuvoston mukaan sijoittamalla valtion toimintoja pääkaupunkiseudun ulkopuolelle parannetaan tuotannon, työllisyyden sekä alue- ja yhdyskuntarakenteen alueellista tasapainoa ja tuetaan kohdealueiden kasvuedellytyksiä. Samalla hillitään pääkaupunkiseudun nopeaa kasvua ja helpotetaan siitä johtuvia ongelmia.

1970-luvulla vastaavaa aluepolitiikkaa sanottiin hajasijoittamiseksi.

  1. Valtioneuvoston periaatepäätös valtion toimintojen sijoittamisen strategiasta (PDF) 8.11.2001. Valtioneuvosto. Arkistoitu 24.12.2006. Viitattu 8.2.2009.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search